Jurisprudentie: verwijdering student na beschuldiging docent van smaad en laster
23 mei 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
In een recente zaak oordeelde de Klachten- en bezwarencommissie mbo/ho dat een student verwijderd mocht worden van zijn opleiding aan een mbo-instelling nadat zijn broer zonder bewijs een docent had beschuldigd van smaad en laster (Klachten- en bezwarencommissie mbo ho 17 april 2023, zaak 42637). De broer van de student trad in een zaak over een andere klacht op als gemachtigde van de student. In die zaak stelde de broer dat een docent de student ervan had beticht een drugsdealer te zijn omdat hij dure kleding zou dragen. De broer stelde verder namens de student dat hij opnames zou hebben van de betreffende docent die dit kunnen aantonen, ook kondigde hij aan een civiele- en/of strafrechtelijke procedure te willen starten tegen de docent omdat sprake zou zijn van smaad en laster.
Het instellingsbestuur heeft verschillende malen te vergeefs bij de broer en de student verzocht om de beschuldiging jegens de docent te onderbouwen. Iets meer dan drie maanden later besloot het instellingsbestuur over te gaan tot verwijdering van de student, er was namelijk een onveilige situatie ontstaan voor de docent. Bij de klachtencommissie geeft de student aan spijt te hebben van de beschuldigingen die zijn broer heeft geuit, ook heeft hij spijt van het opvoeren van opnamen die er niet blijken te zijn. Dit zou volgens de student evenwel niet tot zijn verwijdering van de opleiding moeten leiden. Het gedrag van zijn broer zou de student namelijk niet aangerekend kunnen worden, ook had het instellingsbestuur eerst een minder zware maatregel kunnen nemen zoals schorsing.
Het instellingsbestuur houdt in de klachtenprocedure vast aan de verwijdering van de student. De Commissie oordeelt dat het instellingsbestuur de student heeft mogen verwijderen. De instelling heeft namelijk beleid waaruit volgt dat een student verwijderd mag worden als sprake is van "ernstig wangedrag". Uit dit beleid blijkt dat het instellingsbestuur de student niet eerst hoeft te waarschuwen als de veilige werkomgeving van studenten en medewerkers in het gedrang komt. Volgens de Commissie is door het gedrag van de student en zijn broer een dergelijke onveilige situatie ontstaan. In de huidige tijd kunnen volgens de Commissie beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag namelijk grote schade aanrichten. Ook zijn de uitlatingen van de broer wel degelijk aan de student toe te rekenen. De broer trad immers op als gemachtigde van de student. Ten slotte heeft de student verschillende kansen gehad om de valse beschuldigingen recht te zetten; hier heeft hij tot zijn verwijdering geen gebruik van gemaakt.