Voortgezet onderwijs
Vrijstelling van de leerplicht kan verleend worden als door specifieke aard van het beroep van een van de ouders het onmogelijk is om gedurende de schoolvakanties op vakantie te gaan. Deze vrijstelling wordt strikt toegepast…
Proctoring, ook wel bekend als toezicht of surveillance tijdens online examens, wordt steeds vaker ingezet. Het is de vraag of dit toelaatbaar is onder de AVG en wat dit betekent voor de rechtspositie van de student…
In het onderwijs wordt geregeld bij wijze van experiment afgeweken van de onderwijswetten. Dit moet aan strikte eisen voldoen, in de praktijk ontstaan problemen bij het omzetten van een experiment in een permanente wet…
Het Wetsvoorstel terugdringen verzuim is in internetconsultatie gegaan. In dit artikel worden de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten uit het wetsvoorstel beschreven…
Niet naar school vanwege geloofsovertuiging? Het gerechtshof Amsterdam waarschuwt voor te soepele verlening van vrijstellingen van de leerplicht en roept op tot strengere toetsing.
Een docent-assistent werd ontslagen nadat hij zich op Paarse Vrijdag zeer negatief had uitgelaten over de LHBTQIA+-gemeenschap...
De rechtbank moest beoordelen of sprake was van een onregelmatigheid tijdens het eindexamen Nederlands; er was een spiekbriefje gevonden op de verwarming.
De rechtbank moest onlangs beoordelen of het kind van gescheiden ouders naar het reguliere onderwijs moest, zoals de vader graag wilde, of naar het montessori onderwijs, wat de voorkeur was van de moeder.
De rechtbank Midden-Nederland werd onlangs de vraag gesteld of een school regulier onderwijs moet blijven aanbieden aan een leerling, terwijl de school heeft vastgesteld dat dit onderwijs niet langer passend is.
De overheidssturing op het primair en voortgezet onderwijs moet als het aan de minister ligt op de schop. Zij schetst hiervoor drie scenario's…
Een nieuwe landelijke stichting krijgt op grond van de wet de taak om scholen te ondersteunen die leerlingen hebben die door ziekte niet (volledig) in staat zijn om onderwijs te volgen…
De minister heeft onlangs toegelicht hoe het nieuwe wetsvoorstel over toezicht op informeel onderwijs eruit komt te zien. Het wetsvoorstel moet onderwijs dat aanzet tot haat, geweld of discriminatie onmogelijk maken.
Dinsdag 16 april 2024 om 14.30 verdedigt Job Buiting aan de Radboud Universiteit zijn proefschrift over de autonomie van de leraar. Hierin is onderzocht binnen welke kaders de leraar aanspraak kan maken op autonomie…
Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend om een verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen voor diegenen die werkzaam zijn voor een particuliere onderwijsaanbieder.
Onlangs werd een leraar ontslagen omdat zij het antwoord van een leerling op een examen zou hebben verbeterd. De rechtbank gaat onder meer in op de vraag of de nakijkinstructie duidelijk was.
Ouders procederen tot het Hof over of hun kind door mag stromen naar het tweede jaar van het gymnasium, terwijl zij een onvoldoende had gehaald in negen van de twaalf vakken…
Duidelijk is dat de tentamenantwoorden van een student deels identiek zijn aan die van een andere student, of en hoe er is gefraudeerd is echter niet bekend…
Recent moest de strafrechter beoordelen of aan een leraar een beroepsverbod opgelegd moest worden nadat hij was beschuldigd van het plegen van ontucht met een van zijn leerlingen.…
In een recente zaak moest de rechtbank beoordelen of twee kinderen thuisonderwijs mochten blijven volgen of dat zij naar een reguliere school zouden moeten gaan…
Afgelopen week is wetgeving in internetconsultatie gegaan over veiligheid op school, internationalisering van het hoger onderwijs, kerndoelen…
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen. Hiermee kunnen gemeente en schoolbesturen afzonderlijk onderwijs inrichten voor…
Op dit moment er gewerkt aan een groot aantal wetsvoorstellen waarmee de onderwijswetten worden gewijzigd. In deze wetgevingsupdate wordt stil gestaan bij de belangrijkste wijzigingen…
Via internetconsultatie kan er gereageerd worden op een wetsvoorstel dat strategisch personeelsbeleid verplicht en bijzonder arbeidsrecht mogelijk maakt…
Een leraar van buiten de Europese Economische Regio of Zwitserland mag in Nederland lesgeven, mits het diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma…
In een recente zaak moest de rechter de vraag beantwoorden of een leraar die herkenbaar in beeld was in een uitzending van ‘Undercover‘ op een school mocht blijven werken…
Recent moest de bestuursrechter beoordelen of een openbare school aansprakelijk was voor de ontstane schade nadat een liniaal van een leerling in het oog…
Per 1 januari 2023 worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de onderwijswet- en regelgeving. Bijvoorbeeld ten aanzien van de eindtoets, bekostiging in het primair onderwijs, rechtsbescherming in het hoger onderwijs…
Welk belang weegt zwaarder? Het belang van de leerling om onderwijs te volgen of het belang van de school bij een veilig schoolklimaat. Die vraag moest de Afdeling beantwoorden in een zaak over een schorsing van een leerling…
De leerplicht wordt een leerrecht, tenminste als het aan D66 ligt. Zij hebben hiertoe een wetsvoorstel ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Met het wetsvoorstel wordt beoogd tegen te gaan dat kinderen zonder onderwijs thuis komen te zitten, momenteel is dit bij 15.000 kinderen het geval. Met het wetsvoorstel worden de volgende punten geregeld […]
Mocht een leerling met gedragsproblemen, waarvan de ouders niet meewerkten aan een oplossing, van school verwijderd worden? En moet de school dan een nieuwe plek zoeken voor de leerling….
Het wetsvoorstel NLQF is vorige week (opnieuw) in internetconsultatie gegaan. Hiermee wordt het European Qualification Framework (EQF) geïmplementeerd…
Kan een leerling bevorderd kon worden na het vierde leerjaar? De docenten stemden in meerderheid voor, maar het beleid vereiste een tweederdemeerderheid…