Uitnodiging verdediging proefschrift: de autonomie van de leraar
18 maart 2024
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
Dinsdag 16 april 2024 om 14.30 verdedigt Job Buiting aan de Radboud Universiteit zijn proefschrift over de autonomie van de leraar. De verdediging is voor iedereen toegankelijk, ook is het via een livestream te volgen.
De leraar speelt een sleutelrol bij het geven van onderwijs en het afnemen en beoordelen van examens. Hij is de vakdeskundige die als geen ander weet hoe het onderwijs in zijn vakgebied gegeven moet worden. Op basis van de meeste onderwijswetten kan de leraar aanspraak maken op vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische autonomie; dit is echter geen rustig bezit. Het is namelijk aan het bevoegd gezag om – op basis van de vrijheid van onderwijs – de school nader in te richten, verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van het onderwijs en de leraar instructies te geven. Ook de leerling heeft eigen verwachtingen van het onderwijs, en leerlingen én ouders zijn in de loop der tijd steeds mondiger geworden. De autonomie van de leraar – die bedoeld is om het onderwijs toe te kunnen spitsen op de behoeften van zijn leerlingen – is beperkt juridisch geborgd. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen eigen beroepsgroep die via een professionele standaard nader invulling geeft aan het beroep. In het proefschrift wordt onderzocht binnen welke kaders de leraar in het primair, voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs aanspraak kan maken op autonomie bij het geven van onderwijs en het afnemen en beoordelen van examens. Op de examens wordt in het bijzonder ingegaan; de diploma’s die hieruit voortvloeien, maken dergelijke beslissingen van bijzonder belang voor de maatschappij, het bevoegd gezag en de leerling.
Het proefschrift is te verkrijgen is te verkrijgen via Wolters Kluwer en wordt open acces beschikbaar gesteld via de Radboud Repository.
Job Buiting (1990) behaalde in 2016 zijn masterspecialisaties Staats- en bestuursrecht en Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Gedurende zijn master was Job Buiting bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond, waarna hij vanaf 2016 tot en met 2020 werkzaam was als (senior) wetgevingsjurist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij de Academie voor Wetgeving volgde hij ondertussen van 2016 tot en met 2018 een postinitiële masteropleiding tot wetgevingsjurist. Van 2016 tot 2019 was hij tevens werkzaam als zittingslid bij de Huurcommissie. In 2019 begon hij als buitenpromovendus met het schrijven van dit proefschrift aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Gedurende de Coronacrisis was Job Buiting vanaf 2020 bij de Programmadirectie COVID-19 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkzaam als senior beleidsjurist, en in 2022 is hij vervolgens bij datzelfde ministerie aan de slag gegaan als senior wetgevingsjurist. In 2022 heeft Job Buiting Lex Scholaris opgericht met het doel om artikelen over onderwijs & recht voor een groot publiek toegankelijk te maken. Zijn overige publicaties zijn te vinden via zijn website.
Moet een student zijn aanvullende beurs terugbetalen vanwege het gestegen inkomen van zijn vader - ook als hij al jaren geen contact meer heeft met die vader?