Wetsvoorstel educatieve module
13 mei 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
Op 16 maart wil de Tweede Kamer een wetsvoorstel als hamerstuk afdoen waarmee het experiment educatieve module permanent wettelijk wordt verankerd (Kamerstukken II 2021/22 36 132, nr. 1-3). De student die de educatieve module met goed gevolg aflegt krijgt een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. De student mag daarmee les geven in een vak dat inhoudelijk overeenkomt met zijn bachelor- of masteropleiding. Alvorens de student kan deelnemen aan de educatieve module moet hij zijn vakinhoudelijke bachelor- of masteropleiding hebben afgerond. Uit de evaluatie van het experiment blijkt dat de educatieve module tot een beperkte toename leidt van universitair opgeleide leraren. Dit is voor de regering aanleiding om het experiment permanent wettelijk te verankeren, er is immers een groot te kort aan leraren dat steeds verder toeneemt.
Nieuw ten opzichte van het experiment is dat de student met een vakgerichte bachelordiploma die deelneemt aan de educatieve module recht krijgt op een extra jaar prestatiebeurs. Dit betekent in de praktijk dat de student een jaar extra recht heeft op een aanvullende beurs, studentenreisproduct en in de toekomst basisbeurs. Ook hoeft de student die deelneemt aan de educatieve module maximaal het wettelijk collegegeld te betalen.
De Raad van State merkt in zijn advies op dat uit onder meer de evaluatie van het experiment blijkt dat er grote zorgen zijn over de pedagogische en didactische startbekwaamheid van de leraren met een bevoegdheid op basis van een educatieve module. De wetgever lijkt niet direct een oplossing te hebben voor dit probleem. In het nader rapport wordt beschreven dat startende leraren nog niet volledig bekwaam zijn en dat zij bepaalde kennis en ervaring op moeten doen in de praktijk na het afronden van de opleiding. Ook zijn in het Onderwijsakkoord afspraken gemaakt over de verdere begeleiding van startende leraren, die afspraken zijn echter niet erg concreet. De Tweede Kamer gaat hier het debat niet over aan, het wetsvoorstel staat gepland om op 16 maart als hamerstuk afgedaan te worden.
Update: De Tweede Kamer heeft besloten het wetsvoorstel over de educatieve module te agenderen voor een wetgevingsoverleg alvorens tot stemming over te gaan..