Jurisprudentie: aanvullende beurs en de verstoorde relatie met een ouder
6 mei 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
De hoogte van de aanvullende beurs in het kader van de studiefinanciering wordt bepaald aan de hand van het inkomen van de ouders van de student. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat de ouders van de student financieel bijdragen aan de opleiding van hun kind. Als een van de ouders onvindbaar is of tussen de ouder en de student “een langdurig ernstig verstoorde verhouding bestaat” dan hoeft het inkomen van deze ouder echter niet meegeteld te worden (artikel 3.14 van de WSF 2000). De student kan dan aanspraak maken op een (hogere) aanvullende beurs. Deze uitzondering wordt echter zeer restrictief toegepast en dit leidt tot bijzonder pijnlijke zaken.
Het voorgaande bleek onlangs weer in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). In casu kreeg de student ruzie kreeg met zijn vader nadat zijn vader een nieuwe partner had gekregen, uiteindelijk werd de student zelfs uit huis gezet. De rechtbank stelt vast dat dit pijnlijk is voor de student, maar dat van een structureel verstoorde relatie geen sprake is. Wel staat vast dat er geen contact meer is tussen de vader en de student en dat dit contact ook niet hersteld kan worden.
De CRvB volgt de rechtbank, de wet moet restrictief uitgelegd worden als het gaat om de ontkoppeling van het inkomen van de ouder bij het berekenen van de aanvullende beurs (CRvB 15 februari 2023, ECLI:NL:CRVB:2023:279). Van een verstoorde relatie is pas sprake bij "ernstig lichamelijk of ernstig geestelijk geweld een rol heeft gespeeld, dan wel gevallen van diepgaande, met ernstige conflicten gepaard gaande, verschillen van inzicht over met name levensovertuiging, cultuur of geloof." Hoewel in casu vaststaat dat het contact met de vader niet hersteld kan worden, zijn de feiten niet zo ernstig dat afgeweken moet worden van het uitgangspunt dat beide ouders moeten bijdragen aan de studie van het kind. Het inkomen van de vader moet dan ook meegeteld worden bij het berekenen van de aanvullende beurs van de student. De student heeft hierdoor geen recht op een aanvullende beurs of zijn beurs moet lager worden vastgesteld.
Lex Scholaris werkt aan een uitgebreid artikel over studenten die een beroep doen op een verstoorde relatie met hun ouders in verband met de aanvullende beurs. Heb je hier vragen of casuïstiek over neem dan contact op, deze punten kunnen wellicht betrokken worden in het artikel.