Jurisprudentie: gelijke behandeling bij tentamen na ongeval
4 september 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
In een recente uitspraak gaat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) in op de vraag of de gevolgen van een verkeersongeval aan te merken zijn als handicap en of de student op basis daarvan recht heeft op een extra tentamenkans (ABRvS 30 augustus 2023, ECLI:NL:RVS:2023:3307). De student in kwestie diende eerst bij de examencommissie een verzoek in voor een extra kans om deel te nemen aan het deeltentamen. Dit deeltentamen besloeg 20% van het eindcijfer van het betreffende vak. Hij wilde graag een extra kans omdat hij de eerste keer niet aan het deeltentamen kon deelnemen omdat hij was geopereerd na het verkeersongeluk. De examencommissie wees dit verzoek af omdat het vak ook afgerond kon worden zonder het deeltentamen. De student stelde vervolgens beroep in bij het college van beroep voor de examens en deed daar een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Dit beroep werd echter afgewezen. De student stelde daarom beroep in bij de Afdeling.
Ook bij de Afdeling beriep de student zich op gelijke behandeling zoals vastgelegd in artikel 1 van de Grondwet en artikel 2, eerste lid, van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Door zijn verkeersongeval zou hij hebben verkeerd in een buitengewone medische situatie die gelijkgesteld zou moeten worden met een handicap. Doordat hij door de operatie was verhinderd bij het tentamen zou hij dus niet dezelfde rechten hebben als een student zonder handicap.
De Afdeling stelt vast dat het uitgangspunt is dat bij het verlenen van toegang tot onderwijs geen onderscheid gemaakt mag worden op grond van een handicap, ook moet de onderwijsinstelling doeltreffende aanpassingen treffen ten behoeve van een student met een handicap. Wat onder een handicap verstaan moet worden interpreteert, de Afdeling aan de hand van Richtlijn 2000/78/EG en jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat van een handicap enkel sprake is als het een beperking betreft die "met name het gevolg is van langdurige lichamelijke, geestelijke of psychische aandoeningen die in wisselwerking met diverse drempels de betrokkene kunnen beletten om volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen". Nu het verkeersongeval niet heeft geleid tot een langdurige lichamelijke aandoening, is van een handicap geen sprake. Het beroep van de student op een extra tentamenkans mocht dan ook worden afgewezen.
De Afdeling moest onlangs beoordelen of een student die een voldoende (6,5) had behaald voor haar masterscriptie, nog procesbelang heeft bij het aanvechten van dit cijfer…